torsdag 18. april 2013

Valpene er nå 6 uker

Tiden flyr og valpene har nå blitt seks uker gamle. Det er nå veldig viktig at de sosialiseres på forskjellige ting slik at de blir trygge og gode valper. De vokser opp i stua hos oss, så de er vant med lyder og lukter som er vanlige innomhus. Men det er også viktig at de blir vant med å være ute, for å kjenne andre lukter, høre andre lyder og gå på forskjellig underlag. Vi har et lite valpetelt og en kattetunnel som er en fin utfordring for valpene. Nå løper de gjennom tunnelen alle sammen, og teltet blir dratt rundt omkring i turbofart. En viktig del av sosialiseringen er å hilse på forskjellige mennesker i den alderen de er i nå. Da er det flott at det kommer valpekjøpere på besøk. Guttene i huset har mange venner som også veldig gjerne kommer innom for å hilse på. Så har vi "tantene" da (de andre hundene våre) som også bidrar i sosialiseringen. Forholdene ligger i alle fall godt til rette for at dette skal bli trygge og gode valper.
 




onsdag 17. april 2013

Plantene vokser faktisk

 Frøene jeg plantet i påska har nå spiret og vokst ganske bra. Så da gikk turen atter en gang til Plantasjen, for å kjøpe verandakasser, leca-grus og jord. Har nå fylt leca i bunnen av kassene, og fylt opp med jord oppå. Vårløk, gressløk, timian og tomatplanter er så flyttet over fra melkekartongene til verandakassene. Hvis det fortsatt er liv i dem når det er på tide å flytte de ut på terrassen ønsker jeg meg et mini drivhus. Krysser fingrene for at det går bra.

torsdag 11. april 2013

Valpene til Rose 5 uker

Ja i går ble valpene fem uker og da var det på tide å ta oppstillingsbilder. Fordelen med slike bilder er at man ser bedre hvordan kroppsbygningen til valpene er. Man ser hvordan overlinjen og underlinjen er, man ser også hvordan de er vinklet i front og bakpart. Man får også ett inntrykk av hvordan hodet er når man ser det i profil, selvsagt er hodet ikke utviklet nok til å se hvordan det kommer til å bli. Men når det gjelder hodet til Dvergschnauzeren så skal skallen være flat og være en parallell linje med snuten, og snuten og skallen skal være like lange. Og totallengden på hodet hos Dvergschnauzeren skal være lang. Selvsagt så gir slike oppstillingsbilder bare ett inntrykk av hvordan valpen ser ut, det viktigste er å se de live for å danne seg ett bilde av hvordan de er. Bevegelsene er en veldig viktig del for å se hvordan valpene blir.

Dette er noe av det vi ser etter for å se om kombinasjonen man har gjort er så bra som man i utgangspunktet trodde. Vi har jo lagt veldig mye i denne kombinasjonen og håper den blir bra, hannen vi brukte er importert til Danmark fra Mexico så vi måtte reise ganske langt for å få til dette. I tillegg til utseendet så er det jo veldig viktig at begge foreldrene er friske og at det ikke fins noe arvelige sykdommer på linjene. Og så er det viktig at man avler på godt gemytt. Så lang syns vi valpene har utviklet seg bra, og her er resultatet av oppstillingsbildene:
Hann - lys blått halsbånd
 
 
Hann - blått halsbånd
 
Hann - gult halsbånd
 
Tispe - rosa halsbånd

Er det mulig å dyrke fram urter og grønnsaker på terrassen selv om man ikke har grønne fingre?




 Jeg har lenge ønsket meg en grønnsakshage, men har så absolutt ikke grønne fingre. Men nå har jeg bestemt meg for å prøve uansett. Siden jeg ikke føler meg skråsikker på at dette blir et vellykket prosjekt vil jeg ikke legge de helt store pengene i det. Før påske dro jeg til Plantasjen og kjøpte såjord og frø, det ble jordbær, tomat, agurk, vårløk, gressløk, timian, paprika og basilikum. Jeg klippet til en liten spade av en tom plastflaske, og fikk såjorda opp i tomme juice/melkekartonger uten alt for mye søl.
Jordbærfrøene skulle dekkes til med plast, så da dekket jeg kartongen med plastfolie. Ungene gleder seg veldig til å plukke jordbær på terrassen, og jeg håper jeg klarer å innfri forventningene.
 
Etter en og en halv uke har i alle fall noe grønt kommet opp i de fleste kartongene. Men jeg er litt redd for at jeg ikke skal klare å holde liv i de til de kan høstes. Neste steg blir nå å skaffe krukker, jord og gjødning, slik at de kan få best mulig vekstvilkår på terrassen etter hvert.

torsdag 4. april 2013

Valpene er nå 4 uker gamle

Tiden flyr og valpene har nå rukket å bli 4 uker gamle. Fram til nå har livet deres for det meste bestått av å spise og sove, men nå har de blitt stødige på bena og begynner å utforske verden utenfor valpekassen. Det er i tiden fremover viktig at de får utforske ting her hjemme og får hilse på forskjellige folk, slik at de blir trygge og gode valper. Her vokser de opp på stua og blir vant til det meste. Vi storkoser oss med dem, det er en herlig tid. Guttene og valpene har utvilsomt stor glede av hverandre. Etterhvert får også kompisene komme og hilse på valpene, så de blir godt sosialisert.


onsdag 3. april 2013

Billig bålpanne

Nå for tiden har jo "alle" bålpanne, enten hjemme eller på hytta. Og det ser jo riktig så koselig ut å kunne fyre opp bål og grille pølser, rett utom stuedøra. I påska fant vi ut at vi også ville ha en sånn. Men vi hadde ikke lyst til å betale 2-3000, så vi begynte å spekulere på om vi hadde noe i huset som kunne brukes. I kjelleren stod en defekt vaskemasin med en trommel som kunne passe fint som bålpanne. Det var litt av et slit å få trommelen ut av maskina, men det var verdt det. Trommelen fungerer supert å fyre opp i, og hva er vel bedre enn pølser stekt på bål? Synes den tar seg ganske bra ut også, oppå 3 stk Leca-steiner. Gjenbruk er jo også viktig, så dette prosjektet er vi storfornøyd med.

tirsdag 2. april 2013

Overnatting i telt i 10 minus

 Uka før påske hadde Iver friluftsliv på skolen. De var ute på skitur hver dag, i tillegg fikk de prøve seg på isfiske, skøyter og rapellering. Men det store høydepunktet var nok overnatting i telt i marka fra torsdag til fredag. Det var med blandede følelser jeg sa ja til at han kunne overnatte, for det var meldt 10 minusgrader. Men dette var noe han var veldig motivert for å være med på og da kunne jeg selvfølgelig ikke la hønemora i meg ta fra ham den opplevelsen. Men vi hadde ingen sovepose som egnet seg til å ligge ute i 10 minus i, så da var det bare å begynne å søke på nettet etter info om vintersoveposer. Jeg så jo fort at en skikkelig vintersovepose ville koste 2-3000, og det synes jeg var vel dyrt for en overnatting. Fant også ut at et skikkelig liggeunderlag er vel så viktig. Etter en runde rundt på forskjellige sportsbutikker med svært varierende råd og tips, endte jeg til slutt opp på XXL Lade. Der fikk jeg veldig god hjelp til å finne en sovepose som tåler noen minusgrader, men som også kan brukes vår, høst og en kjølig sommernatt, uten at den kostet skjorta. Det ble denne soveposen http://www.xxl.no/Root/Tur-og-villmarksliv/Bo-og-sove/Soveposer/Sovepose-Glitterheim-AirVent-XT-190-cm/p/1061394_1_Style
Og Mammut liggeunderlag isolerer godt mot den kalde bakken. Både soveposen og underlaget var billigere hos XXL's nettbutikk enn i butikken på Lade, men jeg fikk de til nettpris. Så det lønner seg å sjekke nettprisene før man drar for å handle. Overnattingen ble stor suksess. De lå fem gutter i et firemannstelt. Iver hadde på seg ullundertøy, bøff og lue i soveposen. Det var ca 10 minus store deler av natta, men han hadde vært god og varm hele tiden. Guttene var kjempefornøyd og ganske stolte også, og det fristet nok til gjentagelse. Og jeg var sjeleglad for at det gikk så bra, og for at jeg investerte i en sovepose som kan brukes så og si hele året, i alle fall med de kalde somrene vi har her iTrøndelag.